Obstacle Course Racing: Sport budućnosti za spektakl na Hvaru (2024)

Utrke s preprekama (eng. Obstacle Course Racing) posljednjih desetak godina doživljavaju istinski procvat čemu svjedoči podatak da se od 2015. do danas u tom brzorastućem sportu okušalo više milijuna natjecatelja. Globalni lider, koji je gotovo samostalno ucrtao OCR na svjetsku kartu sportova, bostonska je kompanija Spartan Race Inc. Spartan Race davne je 2007. započeo svoj uspon u SAD-u, a danas se može pohvaliti činjenicom da se Spartan događaji održavaju u 37 država svijeta. Prošle se godine najveći svjetski OCR brend predstavio u Hrvatskoj događajima u Svetoj Nedelji (Spartan Race) i Dubrovniku (Spartan Trail), dok se u listopadu 2024., na otoku Hvaru, u gradu Hvaru, održava jedan od najprestižnijih događaja iz globalnog kalendara Spartan događaja – Spartan World Championship Hvar u disciplinama 100M i Sprint.

No - što su uopće utrke s preprekama, kako su se pojavile i s kojom idejom?

Foto: Spartan World Championship

OCR, ili Obstacle Course Racing,svoje korijene vuče iz vojske tj. vojnih treninga (vojne obuke) u sklopu koje su vojnici savladavali izrazito izazovne poligone kako bi testirali i unaprijedili svoju izdrživost i tjelesnu spremu. Ideja raznih OCR natjecanja za “amatere” bio je replicirati izazove stavljene pred vojnike i učiniti ih dostupnima široj javnosti, potičući ljude na zdrav život i tjelesnu aktivnost kroz uzbudljivu, dinamičnu i, do tada, nepostojeću formu natjecanja. Osnivač Spartana, Joe De Sena, i sam je sudjelovao na prvim OCR natjecanjima u SAD-u što mu je promijenilo život i samo poimanje istog. Tada je, kao mešetar na Wall Streetu, odlučio napustiti svijet financija i ući u svijet fitnessa s namjerom, zapravo misijom, da promijeni 100 milijuna života. Spartan Race kao brend rezultat je upravo te odluke.

Foto: Spartan World Championship

Od osnutka 2007. do danas, popularnost Spartan Racea te OCR-a kao sporta rasla je velikom brzinom. Popularizaciji je svakako dopridonijela i činjenica da su se na Spartan Race utrkama natjecale i mnoge slavne ličnosti, poput sestara Venus i Serene Williams, princa Harrya, Kardashianki i Randya Mossa. Nastavno na spomenuta slavna imena, OCR kao sport (pa tako i sam Spartan Race) popularnost duguje i “Ninja Warrior” natjecanjima (Spartanova disciplina 100M najsličnija je upravo njima), koja su gledatelji u Hrvatskoj mogli pratiti na malim ekranima. OCR utrke su se, zbog svoje dinamičnosti i zahtjevnosti, pokazale izrazito prikladnima za TV prijenos.

Foto: Spartan World Championship

Televizija je, naravno, cijelu priču OCR-a usmjerila tamo gdje ju je malo tko uopće mogao zamisliti. A upravo je ta “televizičnost” sporta jedan od razloga zašto je utrka s preprekama na 100 metara, kakvu ćemo imati prilike gledati na Hvaru, postala debitantska disciplina (u sklopu modernog pentatlona) i na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine, što će nesumnjivo rezultirati eksponencijalnim rastom popularnosti samoga sporta, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Trendovi i analize gledanosti svjedoče da su gledatelji željni dinamičnih, brzih i atraktivnih sadržaja, stoga ne čudi nedavno uključivanje BMX-a i skejta u olimpijske sportove, a iz čega proizlazi da će i OCR utrke, u bližoj budućnosti, postati samostalna disciplina na Olimpijskim igrama.

Foto: Spartan World Championship

Što su dakle Spartan utrke, kako to izgleda u praksi? Ovisno o disciplini, natjecatelji se penju po užadi, preskakaču ili se penju preko prepreka (od kojih su neke i do 10m visine) , provlače ispod bodljikave žice, nose vreće s pijeskom te bacaju koplje poput istinskih Spartanaca… a sve to, kad god je moguće, trčeći. Zvuči teško? I jest, ali bitno je naglasiti da iako u svijetu postoje oni elitni sportaši koji se bave OCR utrkama profesionalno, postoje i sportaši “amateri”, zaljubljenici u taj sport, a upravo su oni ti koji su zaslužni za već spomenuti procvat Spartan događaja i OCR utrka na globalnoj pozornici sportova. Iz tog razloga, na Hvaru će se, uz Svjetsko prvenstvo u već spomenute dvije discipline održati i natjecanja za sportaše “amatere” u disciplinama Sprint, Super i Beast (5, 10 i 21 kilometar s preprekama) što znači da će svi oni željni utrkivanja imati priliku popeti se na postolje i primiti medalju u svoje ruke. Uz to, održat će se i Spartan Kids utrka za one najmlađe (4 -14 godina starosti), što daje dodatni legitimitet OCR-u kao sportu dostupnom i prilagođenom svima.

Foto: Spartan World Championship

Joe De Sena, osnivač Spartan Race-a, izjavio je kako je zajedno sa svojim timom pomno analizirao nekoliko lokacija koje bi bile prikladne za domaćinstvo svjetskoga prvenstva te da su se Hvar i Hrvatska nametnuli kao najbolje rješenje: “S obzirom da je Spartan Svjetsko prvenstvo na Hvaru vjerojatno i najvažniji događaj u našem, Spartanovom, globalnom kalendaru događaja u 2024. godini, s lokacijom nismo smjeli pogriješiti.Grad Hvar me oduševljava svojom spektakularnom ljepotom i jedinstvenim okruženjem. Vjerujem da će se na Hvaru odigrati jedno od najboljih Spartan natjecanja ikada, a očekivanih par tisuća natjecatelja, govori u prilog tome. More, blaga klima i nevjerojatna gostoljubivost ljudi u Hrvatskoj predstavljat će nezaboravno iskustvo za sve natjecatelje događaja što je meni kao vlasniku brenda iznimno bitno. Ovaj događaj predstavlja vrhunac našeg rada i predanosti te ga s nestrpljenjem očekujemo". Dodajmo tome i da je za događaj osiguran najveći nagradni fond u povijesti Spartan događaja u ukupnom iznosu od 100.000 Eura, čime je organizator osigurao da se sva najveća imena iz svijeta OCR utrka pojave i utrkuju na Hvaru.

Foto: Spartan World Championship

Spartan Svjetsko prvenstvo ove će se godine održati od 10. do 13. listopada, na otoku Hvaru i to u samom centru grada Hvara. U četvrtak, 10. listopada, uz paradu nacija i svečano otvorenje događaja, započet će četverodnevni spektakl u kojem će se sportaši profesionalci i amateri odmjeriti u pet različitih disciplina - utrci s preprekama na 100 metara, pet kilometara (Sprint), deset kilometara (Super), dvadesetjedan kilometar (Beast) i Kids. Ostaje nam samo dočekati listopad i uživati u onom najboljem što sport i Hvar mogu ponuditi. Vidimo se!

Svi željni sudjelovanja prijaviti se mogu na race.spartan.com.

Premium sadržaj Video sadržaj 33 patroliraju u zagrebu Za dva automobila izdvojeno je 199 tisuća eura: Opremljeni su sa šest kamera, u smjeni skeniraju 5000 automobila
10 JADRANSKA MAGISTRALA Od najvećeg jugoslavenskog gradilišta do najpoznatije hrvatske ceste. Amerikanci su usred hladnog rata upumpali milijune
Video sadržaj 6 TUŽNA OBLJETNICA Ona je prije 31 godinu odvela neprežaljenog Dražena Petrovića u smrt: 'Klara je monstrum!'
Novi životni uvjeti Nijedna priča nije jednostavna, no rade sve kako bi im uljepšali svakodnevicu: 'Teško je nositi se s time'
Zadržava sva svojstva Meso iz mesnice vam već drugi dan gubi na svježini? Nabavite ga u jednoj ambalaži koja zadržava sve vitamine i minerale
Obstacle Course Racing: Sport budućnosti za spektakl na Hvaru (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5945

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.