Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (2024)

Helse

Drikk deg ...

Lag juicen din selv! Det er en super kur mot vanlige helseplager - eller du kan erstatte to måltider om dagen med næringsrik juice, og gå ned i vekt.

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (1)

Juice teller som 5 om dagen

– Ved å presse frukt og grønnsaker til en juice, er det mye lettere å få i seg ”5 om dagen”. Du får også i deg mer av næringsstoffene fordi du spiser grønnsakene rå, sier Carina Hultin Dahlman.

Hultin Dahlman hadde jobbet som personlig trener og ernæringsrådgiver i flere år, men følte at det var vanskelig å klare å spise nok frukt og grønnsaker i hverdagen.

Da hun fikk en juicemaskin i bursdagsgave av mannen sin, fant hun løsningen: Juice.

Se Carinas friske juiceoppskrifter lenger ned i saken.

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (2)

Hvordan lage juice?

Carina ble så hektet på juicing at hun i 2011 videreutdannet seg og ble Norges første naturlige juiceterapeut. Nå driver hun firmaet Juicydrops og holder blant annet foredrag om juicing.

Juiceterapeuten forklarer at fersk­presset juice er noe helt annet enn juice fra konsentrat eller kartong.

Det aller meste av kartongjuicen som ikke er fra konsentrat er nemlig pasteurisert, noe som betyr at den er blitt varmebehandlet for å drepe eventuelle bakterier. Da blir også enzymene i juicen ødelagt, i tillegg til at vitamin- og mineralinnholdet i juicen senkes.

– Juicen blir redusert til tomme kalorier som påvirker blodsukkeret i en negativ retning, og som legger seg rundt magen og hoftene våre. Pasteurisert butikkjuice er rett og slett død juice, mens den du presser selv er levende og full av livskraft, sier Carina.

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (3)

Fast innslag på frokostbordet

Du tenker kanskje at det tar lang tid å lage ferskpresset juice hver morgen? Det er ikke Carina enig i. Hun står bak flere bøker, blant annet boken ”Juicy - sunn, frisk og slank med ferskpresset juice” for å inspirere andre til å bli ”juicere”.

– Det tar ikke lengre tid å lage en juice enn å smøre en brødskive. Maks to minutter, så lenge du har råvarene tilgjengelig.

  • Mange kommer til meg og sier at de ikke vet hvordan de skal bruke juicepressen sin. I bøkene mine vil du finne oppskrifter, tips og triks til hvordan du kan få juicing inn som en del av hverdagen. Og visste du at du heller trenger ikke å skjære eller skrelle grønnsakene før du putter dem i juicepressen? spør hun.

Ned i vekt med sunn drikke

– Hvis du spiser en stor frokost med mye brød, kan det være veldig tungt for fordøyelsessystemet å komme i gang. Hvis du drikker juice i stedet, avlaster du fordøyelsessystemet, og gir kroppen en skikkelig kickstart med vitaminer og mineraler, forklarer hun ivrig.

Carina er nøye med å understreke at juicing ikke skal være en diett. I stedet mener hun at ved å erstatte ett eller to av dagens måltider med et stort glass næringsrik juice, vil du få et mye sunnere kosthold.

– Høyst sannsynlig vil du også gå ned i vekt, forklarer hun.

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (4)

Juice mot hjerte- og karsykdommer

Hjelper deg å få et sunt hjerte i en sunn kropp, som igjen gjør at du kan leve lenge og gi masse kjærlighet til dine nærmeste.

  • 2 epler
  • 1/3 bit sitron
  • 1 liten fersk rødbete
  • 2 buketter med brokkoli
  • 3 cm fersk ingefær

Ferske rødbeter motvirker harde og tette blodårer, virker rensende på leveren og hjelper mot lave jern­lagre, i tillegg til at de inneholder kalium som er viktig for reguleringen av blodtrykket. Denne juicen inneholder også pektin (fiber), vitamin C og B, folinsyre, krom, magnesium, silisium, kalsium, fosfor og betakaroten. Sitronen er med på å gi god smak, samtidig som den virker rensende og nøytraliserer ugunstige bakterier i kroppen.

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (5)

Juice mot cellulitter

Cellulitter er en ufarlig tilstand som oftest rammer kvinner. Appelsinhud, som det også kalles, oppstår som oftest på rumpe, hofter og lår - og hos noen på overarmene. Persille som er rik på blodrensende klorofyll samtidig som den virker vanndrivende, svært utrensende og eliminerende på toksiner (giftstoffer) funker godt om du vil få bukt med problemet. Gulrot, ingefær og sitron styrker leverens funksjoner, noe som kan virke positivt i forhold til cellulitter.

  • 2 epler
  • 1/5 agurk
  • 2 cm ingefær
  • 1/3 sitron
  • 1 gulrot
  • en håndfull fersk bladpersille

Dårlig sirkulasjon, overvekt, opphoping av avfallsstoffer, hormoner og til dels arv er hovedårsakene til cellulitter. Daglig juicing sammen med trening, daglig massasje av problemområder (for økt sirkulasjon) og inntak av vann vil forbedre tilstanden.

Se alle rådene for å bli kvitt cellulitter!

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (6)

Grønn juice

Det finnes ingenting verre enn et skikkelig migreneanfall. Mange orker ikke å gjøre annet enn å ligge i et kaldt, mørkt rom til anfallet er gått over. Migrene kan komme av magnesiummangel, og kan trigges av dehydrering, gjær, ost, sjokolade, koffein, alkohol, nitritter og aspartam. Drikk denne juicen minst én gang om dagen for å forebygge anfall, samtidig som du fjerner triggere fra livsstilen din. Innta også juicen hvis du får et anfall. Den kan lindre smertene og redusere anfallets lengde.

  • 2 epler
  • en håndfull spinat
  • 2 buketter brokkoli
  • 1/5 agurk
  • 1/3 sitron
  • 2 cm ingefær
  • 1⁄2 stang med selleri

Både magnesium og kalsium er viktige for å lindre migrene eller hodepine generelt. Disse mineralene finner du i både spinat og brokkoli. Ingefær er en naturlig smertedemper, mens eplene gir god smak og inneholder anti-inflammatoriske stoffer. Selleri inneholder stoffer som kalles coumarins, som også er kjent for å lindre migrene. Agurk er rik på organisk vann og viktige mineraler som magnesium, kalium og silisium.

Vet du forresten hvor mye vann du bør få i deg?

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (7)

Juice detox

Juice mot fordøyelsesbesvær, med fennikel, ananas og pære.

Sliter du med fordøyelsesbesvær? Luftplager eller smerter i magen? Selvfølgelig er det lurt å kutte ut matvarer du ikke tåler, men hvis du vil ha en liten ”quick fix” eller hjelp på veien, er denne juicen perfekt for deg.

  • 3 cm tykk ring med fersk ananas
  • 2 cm fersk ingefær
  • 1⁄2 fennikel
  • 1/3 sitron
  • 1 liten pære

Fennikeljuice er fantastisk for å lindre magesmerter og fordøyelsesbesvær. Ananas hjelper på fordøyelsen av protein. Pærejuice virker vanndrivende og inneholder både vitamin C og vitamin B1, i tillegg til at den fremmer en god fordøyelse.

Visste du at: Vannkefir også er veien til god magehelse og fordøyelse? Den inneholder nemlig probiotika som er bra for tarmbakteriefloraen.

Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (8)

Stabiliserer blodsukkeret

Diabetes type 2 er en livsstilssykdom hvor skjoldbruskkjertelen ikke lenger klarer å produsere nok av hormonet insulin. Insulin har som oppgave å frakte sukker fra blodet og over til cellene og slik holde blodsukkeret stabilt. Dessverre er vår moderne livsstil i stor grad årsaken til denne sykdommen, men diabetes type 2 kan forebygges og reverseres med litt innsats og riktig kosthold. Inntak av denne juicen er et steg i riktig retning.

  • 1 stk. bitteragurk
  • 1 eple
  • 1/5 squash
  • 1/3 sitron
  • 2 cm ingefær

Bitteragurk er en knudrete grønnsak som finnes i asiatiske matbutikker. Den inneholder to insulinlignende stoffer som heter charantin og polypeptid-p, og er dermed bra mot diabetes. Juicen inneholder også vitamin C og B, kalium, magnesium, fiber og antioksidanter.

  • #juice
Se oppskriftene som gjør det mye lettere å få i seg ”5 om dagen” (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6034

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.